hem2


Integration.nu är en mediehub för integration och mångfald.

Vi skapar kommunikation och dialog om effektiva integrationsaktiviteter

Nya instegsjobb till Räddningstjänsten i Skåne

Nya instegsjobbare  att få utbildning i grundläggande brandkunskap. De kommer under handledning att vara verksamma på skolor, resurser inom Brandoramas olika verksamheter.

Scandic startar kockutbildning för att bota personalbrist

Scandic startar en ny arbetsmarknads-utbildning för kockar tillsammans med Arbetsförmedlingen och utbildnings-företaget Astar. Målet är att samtliga antagna ska arbeta på Scandic efter utbildningens slut.

Citi och NyföretagarCentrum ska generera 1200 nya företag

Banken Citi fortsätter sitt samarbete med NyföretagarCentrum via  programmet ”Ungt & Eget”. Samarbetet inleddes 2015 då 974 nya företag etablerades. Under nya program-perioden beräknas 1200 nya företag att etableras bland unga entreprenörer.

Svenskt Tenn öppnar sömnadsateljé

I höst startar Svenskt Tenn en egen ateljé för specialsömnad, där tre skickliga hantverkare som alla nyligen flyttat till Sverige ser till att kunderna får ännu bättre service med kortare leveranstider än tidigare.

Digital jobbplattform för snabbare integration

En förenklad integrationsprocess, anpassat stöd dygnet runt och ett stort urval av samhällsinformationen på det egna språket. Värmdös satsning på den mobila tjänsten Mobilearn ska ge snabbare integration och etablering på arbetsmarknaden.

Ny arbetsmodell för interaktivt lärande i samhällsorientering

Med den nya arbetsmodellen för ett interaktivt lärande arbetar elever och samhällskommunikatörer tillsammans med ett digitalt läroverktyg i undervisningen. Först ut att införa den nya modellen är Halmstads kommun.

Vårt fotbollslag håller killarna kvar på rätt sida

Ulrica Hed och hennes man driver ett fotbollslag hos IFK Haninge. I laget spelar killar med olika bakgrund som bor i delvis resurssvaga områden som Jordbro och Skogås.

Jobbsprånget - ett av landets bästa integrationsprojekt

Regeringen och Wallenberg storsatsar. på IVAs projekt Jobbsprånget över fyra år. De nya resurserna gör att Jobb-språnget nu har förutsättningar att leverera minst 1000 praktikplatser om året.

Musikprojektet som hjälper unga flyktingar


Hur kan vi få ungdomar som flytt krig, våld och orättvisor att känna sig välkomnade i Sverige? Songlines är ett nystartat kulturprojekt för att  ungdomar ska känna sig inkluderade genom musik och kultur.

SFI-elever lär sig svenska genom konst och teater

Solna kommun och Hermods SFI har inlett ett samarbete där eleverna får använda Hagalundsmuseet i undervisningssyfte. För att ge eleverna variation och för att de ska få ta del av både konst och historia.

Västerås SK Ungdom startar integrationslag

Stiftelsen "Sverige United" jobbar för integration genom fotbollen. De backar upp eldsjälar och föreningar. I detta fall Västerås SK med deras fantastiska ledare som lägger ner sin själ med nya  integrationslaget.

100 nyanlända har fått personligt mottagande

Från hjälte-bloggen: 100 personer har fått hjälp med installation i sin nya bostad med hjälp av engagerade volontärer från nätverket ”Välkommen till Värmdö”

Efter arbetslösheten – så fick han drömjobbet

Rioo Ibrahim sökte jobb i tre år utan resultat. Genom Manpower och Uppsök Malmö fick han  drömjobbet. Sedan dess har karriären klättrat stadigt uppåt.

Fotbollen betyder allt - den gjorde mig stark"

Fotbollen betyder allt - den gjorde mig stark". Rampen gör ett fantastiskt jobb för nyalända tjejer i Göteborg!

Cykelprojekt för nyanlända kvinnor i Skara

Cykelkurs startas i Skara för nyanlända kvinnor. Syftet är att främja jämställdhet men fokus ligger även på hälsa och hållbarhet.

Basketproffset som startat klubb prisas

Basketproffset Saša Vural flyttade hem till Helsingborg för att starta basketklubben Team 4th Quarter. Nu prisas hans insats av basketinitiativet Loka Heroes.

Kompisgänget som bygger Sveriges hetaste fintechbolag

Startupföretaget Transfer Galaxy har sitt kontor i Vivalla i Örebro. Här har de fem grundarna vuxit upp och här har de mot alla odds byggt upp ett av Sveriges hetaste fintechbolag.

Digitalisering av SFI - forskningsprojekt kortar inlärningstiden

Ett forsknings- och utvecklingsprojekt ska minska sfi-elevers inlärningstid med 25 procent med ett nytt digitalt verktyg. Bakom projektet ligger Invigos, Hermods, Virtuella lärmiljöer, KTH och Lingsoft. Projektet delfinansieras av  Vinnova.

Språkkraft för Sverige

Språkkraft erbjuder gratis, användarvänliga digitala verktyg för flyktingar, nyanlända och andra invandrare som vill lära sig svenska via individanpassat innehåll med språkstöd till 18 vanliga invandrarspråk.

IFK Malmö satsar på gratis fotboll för ungdomar

IFK Malmö var en gång en storklubb med spel ii Allsvenskan. Nu vill man bygga upp klubben igen och satsa på ungdomar - både pojkar och flickor - från närområdet. Det ska vara gratis för alla under 15 år.

Sodexo och Lingio lär nyanlända att prata svenska

Sodexo och Lingio tar fram digitala språkkurser för att underlätta nyanlända att få jobb i måltids- och städbranschen. Via appen kan man snabbare lära sig branschspecifika dialoger på svenska.

FC Rosengård satsar på utlandsfödda kvinnornas kompetens

FC Rosengård i Malmö spelar inte bara fotboll. De vill också påverka samhällsutvecklingen. Därför driver de flera arbetsmarknadsprojekt. Kick off by FCR, vänder sig till nyanlända kvinnor i etableringen.

Anställ nyanlända privat

Cecilia Brunnström och Nils Bacos har startat tjänsten "anställ privat". För att underlätta för människor som kommer till Sverige att bli en del av samhället. Nu kan nu på ett enkelt sätt anställa en nyanländ för olika arbetsuppgifter.

14 av 15 vårdelever fick jobb direkt

15 vårdelever i Örebro har läst vård- och omsorgsutbildning under två år för att bli undersköterskor och går nu ut på arbetsmarknaden. I denna klass på 15 elever har 14 redan fått jobb.

Alla fick jobb genom ny utbildning

Arbetsförmedlingen, industriföretaget Berendsen och Eductus samarbetar i ett projekt med syfte att skapa jobb och integration för nyanlända personer med svaga svenskkunskaper. Efter avslutad utbildning får alla anställning över sommaren med möjlighet till förlängning.

Nyanlända målare sätter färg på Helsingborg

Nyanlända målare och personer med utländsk erfarenhet av yrket, ska under knappt två månader fylla sina stadsdelar med färg och konst. Syftet med renoveringsarbetet är att få en skjuts ut på arbetsmarknaden.

Lyckade integrationsprojekt sådde frön

24 projekt har startats i Karlshamns kommun. Många av projekten har varit lyckade och de ingår idag i ordinarie verksamhet.

Ensamkommande flyktingar blir basketdomare. 

Hittills har sju ensamkommande ungdomar blivit domare genom projektet. Minst 15 basketdomare ska utbildas under 2017.

Kulturkompis Jokkmokk - Make friends Through Culture

I studieförbundet Bildas projekt kultur-kompis får asylsökande och nyanlända och etablerade svenskar möjlighet att mötas och gå på kulturaktiviteter tillsammans.

Lanserar digital mattebok på arabiska för gymnasieelever

Nu lanserar vi äntligen första gymnasie-kursen på arabiska. Vår förhoppning är att elever med arabiska som modersmål ska kunna utveckla sina mattekunskaper.

Åtta av femton nyanlända har fått jobb

Rami Al Asaad är en av femton nya helsingborgare som har haft en anställning genom "Helsingborg vill" under sex månader. Efter perioden har nu Rami och 7 av hans kollegor fått nytt jobb.

Integration för kvinnor går genom magen

Matlagning och syverkstad ska ge 70 utlandsfödda kvinnor jobb i ett arbetsmarknadsprojekt som finansieras genom den europeiska socialfonden.

Gränsöverskridande samarbete kan lösa kockbristen

Arbetsförmedlingen, Stockholms stad och Sodexo har startat ett pilotprojekt med kocktrainees för att hitta en lösning på den stora kockbristen i Stockholm.

Använd integrerade invandrare i integrationen

Att människor som kommer till Sverige blir integrerade är viktigt för stabiliteten och säkerheten. Men integrations-modellerna fungerar ej. Använd de resurser som finns i redan integrerade invandrare skriver Zulmay Afzali i en gästkrönika i Dagens Samhälle

Så fick hon sitt drömjobbMaab från Sudan har en universitets-examen inom Geovetenskap.

Maab har nu fått jobb via Hermods som utbildningsassistent inom geovetenskap vid Göteborgs universitet.

Företagarna och Yrkesdörren kortar vägen till arbete för utlandsfödda

Företagarna inleder ett samarbete med det nationella initiativet Yrkesdörren. I syftet att bättre ta tillvara utländsk kompetens och samtidigt minska kompetensbristen för företag i Sverige.

Ronneby i topp med att få ut nyanlända i arbete

Blekinge är bland de bästa länen i Sverige på att få nyanlända i arbete. Ronneby är den kommun i Blekinge som bidrar mest. Det visar Arbetsförmedlingens statistik.

Prisas för sin parlör för nyanlända experter

Kraftringens energiingenjör Basel Taleb tar emot pris av Herbert Felix Institutet vid Eslövs Näringslivsgala för sitt arbete med att fram en svensk-engelsk-arabisk energiparlör

 Vi känner frihet när vi spelar fotboll med svenskar

Adnan Bainca i Varberg anordnar kvällsfotboll på lördagar för ungdomar med olika bakgrund.

"Att vi får vara med betyder så mycket. Vi känner frihet när vi spelar fotboll tillsammans med svenskar."

Gastronaut – världens mat till ditt matbord

Gastronaut ger möjlighet att via en app beställa hemlagad internationell mat och få den levererad av kocken själv. Idag har Gastronaut avtal med 250 hemmakockar från världens alla hörn.

Det behövs fler kvinnor inom byggbranschen

Yanet Birhanu från Etiopien studerar till golvläggare på Hermods. Hon tycker att fler kvinnor borde ta plats inom byggbranschen.

Nyanlända ska lära sig svenska med nytt spel

Sweet City hjälper till med att uttrycka åsikter och kommunicera olika situationer på svenska. Spelet är ett motiverande  och flexibelt studie-material som kan spelas i skolan

De gröna näringarna en stor resurs för nyanlända

Misbah Hussein Qasemi är anställd hos Per och Mimmi Fredriksson, Götene. Hör dem berätta om vad det bästa är med integration inom de gröna näringarna.

Får pris av kungen för integration av unga

Aliya Sabir Imanli är 17 år och tilldelas stipendiet Kompassrosen för att hon ”med ett inkluderande ledarskap fyllt av omtanke och drivkraft vågar visa vägen och göra skillnad i integrationen av unga.

Ny utbildning ska stärka nyanlända kvinnor till jobb

På Hermods i Östersund arbetar man med en ny projektidé som syftar till att ge nyanlända kvinnor den information och de verktyg de behöver för att inte hamna i utanförskap och isolering.

   Språkundervisning under arbetstid

På Hemfrid får nyanlända i Stockholm svenskundervisning på arbetstid.

Uppläsning av Svensk samhällsinformation på persiska

Mobilearn lanserar nu tillsammans med Read Speaker, som första tjänst i världen, uppläsning av innehåll på persiska

  Att umgås utanför planen skapar integration

För att uppnå en bättre grad av integration försöker Sävsjö FF att koppla ett helhetsgrepp. Satsar på att umgås även utanför fotbollsplanen.

Integration.nu

Inspirerande idébank för effektivare  integration


info@integration.nu